Naironi, 25 mei 2019.

Anaal onderzoek

Kenia mag mannen van wie wordt vermoed dat ze homo zijn niet langer dwingen tot een anaal onderzoek. Dat heeft een hof van beroep in Mombasa bepaald. Keniaanse homoactivisten spreken van een “historische overwinning”.

De zaak was aangespannen door twee Keniaanse mannen die in 2015 werden gearresteerd op verdenking van homoseksualiteit. Net als in veel andere Afrikaanse landen is seks tussen mensen van hetzelfde geslacht in Kenia verboden. Er staat een celstraf van vijf tot veertien jaar op.

Homoseksualiteit blijft verboden, zegt Hoge Raad.

De uitspraak van het hof is dan ook een klap in het gezicht van de homorechtenorganisatie, die vorig jaar nog een belangrijke overwinning boekte. Toen oordeelde de rechter dat Kenia mannen van wie wordt vermoed dat ze homo zijn niet langer mocht dwingen tot een anaal onderzoek. Ook werd vorig jaar een verbod op de film Rafiki tijdelijk opgeheven. Deze film over twee verliefde vrouwen speelt zich af in Nairobi en was verboden door de Keniaanse filmkeuring.

Het leek dus even alsof de tolerantie toenam en het verzoek van de homorechtenorganisaties om de wet aan te pakken een kans maakte, maar dat lukte dus uiteindelijk niet. Binnen de Keniaanse katholieke kerk is er bijvoorbeeld veel weerstand tegen. Zo verklaarde een Keniaanse bisschop dat homoseksuelen naar de kerk moeten komen en dan “genezen wij het en drijven we het uit”.

De advocaat van NGLHRC heeft aangekondigd dat er beroep wordt aangetekend tegen de uitspraak van de rechter.

Bron: NOS.nl; foto: wiki