Cultuur & geloof

In actie voor acceptatie in multiculturele en religieuze kring

Wat doen wij?

Met biculturele en religieuze LHBTI’s bouwt het COC sterke communities waar zij de kracht vinden om zichzelf te zijn. Uit die communities komen veel rolmodellen voort. We ondersteunen biculturele en religieuze LHBTI’s bij het op gang brengen van het gesprek over en acceptatie van seksuele voorkeur en genderidentiteit in hun eigen kring. Ook ondersteunen we migrantenorganisaties bij het creëren van een LHBTI-vriendelijk klimaat in hun achterban en werken we nauw samen met christelijke LHBTI-organisaties.

Waarom?

Seksuele oriëntatie en genderidentiteit liggen bij Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Chinese Nederlanders vaak nog zeer problematisch. Zo vindt de helft van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders homoseksualiteit verkeerd, tegenover één op de tien autochtone Nederlanders. Openlijke homoseksualiteit wordt vaak gezien als blijk van gebrek aan loyaliteit en respect tegenover de familie. BeyonG Veldkamp van COC’s Respect2Love zegt daarover: “Mijn moeder was destijds vooral geshockeerd door het feit dát ik het vertelde, maar nu heeft ze me geaccepteerd zoals ik ben.” Voor jongeren met een biculturele achtergrond is het vaak een zoektocht naar een goede balans tussen openheid over hun seksuele- en genderidentiteit en loyaliteit naar hun familie.

Ook in (orthodox) christelijke kringen liggen homoseksualiteit en genderidentiteit vaak gevoelig. Van de orthodox-prostestanten heeft bijvoorbeeld 67 procent moeite met homoseksualiteit. In orthodoxe kring, maar ook in de LHBTI-wereld, bestaat vaak weinig begrip voor mensen die zowel diep gelovig als LHBTI zijn.

Wat is het resultaat?

Het COC bereikt mooie resultaten! Een paar voorbeelden:

  • Zo’n vijftienhonderd biculturele LHBTI-jongeren zijn aangesloten bij COC’s Respect2Love;
  • Met biculturele en religieuze LHBTI’s start het COC nieuwe communities, zoals Trans United voor biculturele transgenders en Haardvuur Avonden voor LHBT-moslims;
  • Dankzij COC en LKP werd op 17 mei 2011 ’s werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen getekend door vertegenwoordigers van 21 kerkgenootschappen

Vecht mee!

coc-nl-cultuur-geloof-jahnielle-final

“Ik vind het fantastisch dat ik voor een ander kan zijn wat ik vroeger zelf niet had”, zegt Jahniella, activiste bij COC’s Respect2Love en ambassadrice van Trans United. “Op mijn vierentwintigste kwam ik uit de kast als transgender. Achteraf gezien heb ik een voorbeeldfiguur in die tijd enorm gemist. Bij Respect2Love en Trans United organiseer ik nu zelf allerlei activiteiten voor biculturele LHBTI’s, de groep wordt groter en groter. Ik vind het fantastisch dat ik op deze manier mijn bijdrage kan en mag leveren. Dat ik mensen kan helpen op weg naar zichzelf is het mooiste wat er is, want wat mij betreft is er niks mooiers dan jezelf kunnen zijn!” (Foto’s Jahniella: Janus van den Eijnden.)

Vecht mee met Jahniella:

 

Sluit je aan bij Respect2Love, de multiculturele jongeren community van het COC. Zie: www.respect2love.nl. Kijk ook op www.facebook.com/respect2love.

 

Trans United logoSluit je aan bij COC’s Trans United, de veilige gemeenschap voor transgenders met een biculturele achtergrond. Kijk voor meer informatie: www.trans-united.org

 

Sluit je aan bij IDAHO Nederland: Kerken in actie tegen geweld tegen homoseksuelen.

 

HAARDVUUR kleinSluit je aan bij de Haardvuur Avonden, een plek gecreëerd voor en door LHBTI-moslims, waar moslims en geïnteresseerden samenkomen zonder veroordeeld te worden om hun gender en/of seksuele voorkeur. Zie Haardvuuravond.nl of meld je aan via haardvuuravond@gmail.com.

 

Ben je biculturele LHBTI? Vind inspiratie, netwerken en events op de website van Coming In. Ben je sociaal- of zorgprofessional én wil je meer weten over biculturele LHBTI’s? Ook daarvoor kan je terecht op Coming In.