“Als ik op date ga, probeer ik het zo subtiel mogelijk op te doen. Ik ben bang dat ze me anders geen echte man vinden.”

erder dit jaar was het programma Pretty en Single op televisie, waarin vrouwen ‘zich letterlijk blootgeven en zonder make-up op date gaan’. Gewaagd! Als je als vrouw geen make-up draagt, wordt dit al snel als ‘dapper’ gezien, en vraagt je baas of je misschien ziek bent.

Bij mannen is dat anders: het roept vaak verbazing of aversie op. Afgezien van wat rocksterren, kunstenaars en metroseksuelen uit de jaren nul, zie je in het dagelijks straatbeeld in Nederland weinig mannen met mascara of lippenstift rondlopen. Afgelopen oktober verscheen Tim Hofman met hakken en make-up op de rode loper, en meerdere media berichtten vervolgens dat hij hiermee een statement wilde maken. Maar aan Volkskrant Magazine vertelde Hofman dat hij “gewoon gekleed ging zoals ik dat mooi vind”, en dat het niets te maken had met het verbreken van normatieve genderrollen of een statement over mannelijkheid.

Waarom zou een man niet gewoon make-up kunnen dragen, zonder dat hij daar iets mee wil zeggen? Ik vroeg aan vier mannen die graag make-up dragen hoe ze daarmee begonnen, en wat mensen in hun omgeving ervan vinden.

Lees verder op: https://www.vice.com/nl/article/qvg7mq/mannen-die-make-up-dragen (bron)