Het Hooggerechtshof in India heeft donderdag een einde gemaakt aan de strafbaarstelling van homoseksualiteit.

New Delhi, donderdag 6 september 2018. Persbureau Reuters meldt dat. Het historische besluit zet een streep door een wet die nog stamt uit de Britse koloniale tijd waarmee homoseksualiteit kan worden bestraft met maximaal tien jaar cel en een boete.

In een verklaring noemde opperrechter Dipak Misra het strafbaarstellen “irrationeel, willekeurig en duidelijk ongrondwettelijk”. Hij zei: “Geen enkele seksuele relatie met wederzijdse instemming -homoseksueel, heteroseksueel of lesbisch- kan als onconstitutioneel worden gezien.”

Keshav Suri die het verzoekschrift indiende bij het hooggerechtshof: ‘Ik ben geen activist, maar door en door kapitalist’

‘Goede dag voor mensenrechten’

Buiten het gerechtshof werd het vonnis met enthousiasme ontvangen. “Dit is een goede dag voor de mensenrechten”, twitterde Meenakshi Ganguly, directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in Zuid-Azië.

De kwestie rond strafbaarstelling van homoseksualiteit speelt al langer in het land. In 2009 bepaalde een regionaal Hooggerechtshof in New Delhi al dat homoseksualiteit niet meer strafbaar zou zijn maar vier jaar later draaide het nationale Hooggerechtshof dit vonnis weer terug.

Bron: NRC.nl