WILLEM BOSMA

LEEUWARDEN –  Vier de diversiteit. Dat motto bekoort zowel het evenementenbureau Dizz als cultuurwethouder Sjoerd Feitsma. Neushoorn is er geknipt voor.

,,Net als wij is Neushoorn er voor iedereen’’, zegt Dizz-oprichter Chris Mustamu. Terwijl in een van de zalen en goed bezochte hiphopavond loopt, wordt de grote zaal in gereedheid gebracht voor een dancefeest ,,voor alle smaken’’.

Homoseksuele vrouwen en mannen, biseksuelen, mensen die van geslacht zijn veranderd en sommigen die niet meer weten wat ze zijn: samen met hetero’s storten ze zich

in een gezelliger nachtelijke dansfuif, waarmee Dizz zich al eerder in Club 058, De Kleine Wereld en Het Bolwerk (Sneek) onderscheidde.

Mustamu begon al meer dan tien jaar geleden met het opzetten van dit soort uitjes. ,,Niet overal in Fries- land hebben HLBTQ-mensen het even makkelijk. Het klimaat in Leeuwarden is wel goed. We hebben een vaste aanhang, merendeels tussen de achttien en dertig jaar.’’

Op een infomarktje staan belangenvereniging COC en het antidiscriminatiebureau van Tûmba met voorlichtingskraampjes. Wethouder Feitsma (PvdA) noemt het feest ,,belangryk foar de stêd’’.

,,It is hiel moai dat de minsken njonken serieuze kulturele dingen ek gewoan wille hawwe. Dêrom bin ik ek sa wiis mei Neushoorn as hotspot.’’

Hoofdact Diva Mayday – een levende legende in het extravagantere uitgaansleven van Amsterdam – was de regenboogtrap ook al opgevallen, die in de poptempel de seksuele diversiteit verbeeldt. ,,Waarom doen jullie dit’’, vraagt de artiest aan de wethouder. Als Feitsma rept van ,,problemen in Polen en Amerika’’, zegt Mayday: ,,Praat niet zo subtiel’’.

Dan vertelt Feitsma dat Leeuwarden wil tonen, dat het zich niks aantrekt van knokploegen en extreem onverdraagzame politieke groeperingen die het in sommige landen op homoseksuelen of andere minderheden hebben gemunt.

 

Bron: Leeuwarder Courant, 6 februari 2017