Amsterdam, 27 juli 2019.

Vanochtend om 11:00 uur begon de Pride Walk 2019 in Amsterdam bij het Homomonument met een aantal toespraken. Zo begiftigde burgemeester Femke Halsema de organisator van de Amsterdamse Pride Week, Hans Verhoeven, met de erepenning van de gemeente Amsterdam (officieel geheten de Frans Banninck Cocqpenning; de man op de ‘Nachtwacht’ van Rembrandt). Deze penning wordt uitgereikt aan mensen die zich jarenlang voor de Amsterdamse gemeenschap hebben ingezet. Hans heeft deze penning opgedragen aan de afgelopen zondag vermoorde Russische LHBT-activiste Jelena Grigorjeva.

Om half één begonnen de ca 15.000 deelnemers aan een lange wandeling door het centrum. Zij liepen van de Raadhuisstraat, via het Dam, Rokin, Vijzelstraat, Stadhouderskade, onder het Rijksmuseum door, met een lange sliert over het Museumplein via de Van Baerlestraat naar het Vondelpark. Alle deelnemers toonden Respect voor elkaar: gekleurd of wit, man of vrouw of trans, bear, leer, rubber of drag of hoe iemand zich ook maar uitdoste, iedereen werd gekust. 

Het motto van de huidige Pride-week is: Remember the past, create the future. Amsterdam werkt hiermee binnen EU-verband samen met Londen en Berlijn. 

Voor meer foto’s: kijk op de site van Het Parool: www.parool.nl/es-b25c2b74.

Tekst: MT.