Rechters en de Pride: een krachtig signaal voor gelijke rechten

De deelname van rechters aan de Pride Botenparade in Amsterdam is een belangrijk statement in de strijd voor gelijke rechten. Voormalig vice-president van het Gerechtshof Leeuwarden-Arnhem, Hermans, stelt dat rechters onpartijdig moeten blijven en zich daarom niet zouden moeten mengen in de parade. Dit zei hij in reactie op plannen van enkele rechtbanken om deel te nemen aan het evenement.

De Pride Botenparade is een groot evenement dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Organisaties stappen aan boord om de emancipatie van de LHBTIQA+-gemeenschap te ondersteunen. Rechters uit Amsterdam, Midden-Nederland en het Amsterdamse Gerechtshof hebben aangegeven interesse te hebben om mee te varen. Maar volgens Hermans zou dit een verkeerde stap zijn.

COC Friesland steunt de deelname van rechters

Volgens Hermans kunnen rechters door deelname aan de Pride-parade als politiek of maatschappelijk gekleurd worden gezien. “Dan is hij eigenlijk actie aan het voeren, politieke of maatschappelijke actie. En daar moet de rechter verder van blijven, anders kan hij zijn functie niet vervullen,” aldus Hermans. Hij stelt dat wanneer rechters zichtbaar deelnemen aan een dergelijk evenement, zij mogelijk niet langer als volledig onpartijdig worden beschouwd.

Onze voorzitter, Nils van Mourik, is het hier niet mee eens en stelt dat deze visie te beperkt is. “Rechters moeten juist meedoen, zeker in deze tijd,” benadrukt Van Mourik. “COC Friesland steunt de deelname van rechters aan de Pride. Juist door zich te laten zien, laten zij zien dat zij de fundamentele rechten van de mens bewaken en beschermen. Dit is geen politieke keuze, maar een kwestie van rechtvaardigheid en mensenrechten.”

Geloofwaardigheid van de rechtspraak

Hermans benadrukt dat het hem niet om de Pride zelf gaat, maar om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. “Amsterdam is een stad waar iedereen gelijk is en ik juich dat toe. Maar een rechter moet zich niet mengen in zulke demonstratieve evenementen.” Volgens hem kan deelname van rechters het vertrouwen in de rechtspraak schaden.

Van Mourik meent echter dat rechters door hun aanwezigheid juist het vertrouwen in de rechtsstaat versterken. “Ze laten zien dat zij fundamentele rechten erkennen en beschermen,” aldus Van Mourik. “Net als politie en defensie blijven zij rechters, ook als zij op de Pride aanwezig zijn. Dit is geen kwestie van politieke voorkeur, maar van maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

COC Friesland roept rechters en andere overheidsinstanties op om hun steun voor gelijke rechten niet alleen op papier, maar ook in de praktijk te tonen. De Pride is een viering van diversiteit en gelijkwaardigheid, en de aanwezigheid van rechters onderstreept deze kernwaarden.

Bron vermelding: Omroep Friesland, Fryslรขn Hjoed 27-02-2025 17:00 – 17:10