9 maart 2018

De rechtbank in Amsterdam heeft drie mannen veroordeeld tot straffen oplopend tot 40 maanden cel vanwege anti-LHBTI-geweld. Het geweld vond juni vorig jaar plaats op het Damrak in Amsterdam. Twee mannen werden daar door de drie daders zwaar mishandeld en uitgescholden om hun seksuele oriëntatie.

COC-voorzitter Tanja Ineke vindt het positief dat de rechter relatief hoge gevangenisstraffen oplegt en het homofobe karakter van het misdrijf erkent. ‘Het is belangrijk dat de rechter na zo’n walgelijk misdrijf een duidelijk signaal af geeft dat dit onacceptabel is,’ aldus Ineke. Het COC vroeg minister Grapperhaus op 6 maart om hogere straffen bij anti-LHBTI geweld wettelijk mogelijk te maken en de aanpak van het geweld te verbeteren.

De rechter stelt in het vonnis dat het geweld tegen de twee mannen in Amsterdam ‘onmiskenbaar homoseksueel gerelateerd’ is. Volgens de rechter is het van groot belang dat de Nederlandse rechtsstaat ‘hard optreedt’ tegen mensen die tolerantie ten opzichte van seksualiteit, ras en afkomst aantasten. ‘De vrijheid om te durven zijn wie je bent wordt door incidenten zoals deze ingeperkt’, aldus de rechter. Die stelt in het vonnis dat het schrijnend is dat één van de slachtoffers juist naar Nederland was gevlucht om te ontsnappen aan het geweld tegen LHBTI’s in zijn geboorteland.

De slachtoffers werden in juni 2017 op het Damrak aangevallen na een avond stappen in Amsterdam. De daders zeiden daarbij dingen als ‘misselijkmakende homo’s (…) ik wil jullie doodmaken’. Ze verstuurden enkele uren later een video waarin ze opscheppend zeggen ‘ik zeg je eerlijk, ik heb die homo kanker erg gekrast (…) zijn hele hoofd is er af. Hahaha zijn hele hoofd gebotst.’

Een van de slachtoffers verloor het bewustzijn door de klappen. “Het geweld tegen het slachtoffer was zo ernstig, dat niet anders kan worden geoordeeld dan dat de twee hoofdverdachten de bedoeling hadden hem te doden”, aldus de rechtbank.

De 28-jarige hoofdverdachte kreeg 40 maanden celstraf. Een 26-jarige medeverdachte 28 maanden cel en de 23-jarige derde verdachte is veroordeeld tot vier maanden cel. Zijn straf is lager, omdat hij volgens de rechter een minder grote rol heeft gespeeld bij het gebeuren. Het Openbaar Ministerie (OM) had celstraffen tot vijf jaar tegen de verdachten geëist.

Het COC roept mensen die te maken krijgen met fysiek of verbaal geweld wegens hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken op om altijd aangifte te doen. Dat kan bijvoorbeeld bij een Roze in Blauw-team van de politie.

[Bron: COC NL, Rechtspraak.nl – Foto Rechtbank Amsterdam: CC-Shirley de Jong]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!