”Uit cijfers van het CBS blijkt dat lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren twee keer vaker te maken krijgen met online pesten. ‘Online en offline pesten wegens seksuele oriëntatie en genderidentiteit is onacceptabel. Als het toch gebeurt moet de school optreden’, zegt COC Nederland in een persbericht. De belangenorganisatie voor LHBTI’s reageert op het onderzoek dat het CBS op 10 januari publiceerde.

Lees meer op de website van het CBS.

Uit het onderzoek blijkt dat 11,4 procent van de homo- of biseksuele internetgebruikers tussen de 12 en 25 jaar in 2018 te maken kreeg met online pesten. Bij heteroseksuele internetgebruikers in dezelfde leeftijdscategorie is dat 5 procent. Het gaat bijvoorbeeld om roddelen, pesten, stalken of dreigen met geweld, vaak met een seksuele (bij)bedoeling, op bijvoorbeeld WhatsApp en Instagram.

‘Dat is natuurlijk gewoon ontzettend triest,’ reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Het is 2020, laten we nou eens accepteren dat het niet uitmaakt wat je seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken zijn, je moet gewoon jezelf kunnen zijn.’

Lees hier het hele persbericht.

Astrid Oosenbrug raadt LHBTI-jongeren die (online) gepest worden aan om steun te zoeken: ‘blijf er niet mee zitten, meld het bij je ouders, een docent of iemand anders die je vertrouwt, zodat er een oplossing kan komen.’ Ook kunnen leerlingen steun krijgen van COC’s GSA Netwerk.

Oosenbrug wil dat docenten al in hun opleiding leren hoe ze LHBTI-acceptatie kunnen bevorderen en dat nog duidelijker in de wet wordt vastgelegd wat er op dit punt van scholen verwacht wordt. Op aandringen van het COC zijn basis- en middelbare scholen sinds 2012 verplicht om LHBTI-acceptatie te bevorderen. Lees hier meer.”

 

Bron: https://www.zijaanzij.nl/nieuws/5488/Gepest-om-geaardheid.html