Tijdens de Grammy-uitreiking was hij niet te missen: Billy Porter. Met zijn blauwe hoed met mechanisch kristallen gordijn was deze Amerikaanse acteur een hit op social media. Maar ook buiten de rode loper schrijft hij geschiedenis.

 

Dit wil je over hem weten.

Billy Porter

De Amerikaan Billy Porter (50) is acteur, zanger en performance kunstenaar. Hij speelde in grote Broadway-producties, waaronder de musical Kinky Boots, waarmee hij een Grammy en een Tony in de wacht sleepte.

In oktober 2019 won Porter als eerste zwarte, homoseksuele man een Emmy voor Beste Acteur in een dramaserie. Die prijs kreeg hij voor zijn rol als de flamboyante Pray Tell in de Amerikaanse serie Pose, over de ballroom-cultuur in New York, in de jaren tachtig en negentig.

Mode-icoon

Zijn bijzondere outfits op de rode lopers trekken doorgaans veel aandacht. Het liefst mixt Porter mannelijke en vrouwelijke mode lekker door elkaar. Naar eigen zeggen is hij “al zijn hele leven genderfluïde”.

Ondanks de aandacht voor zijn modestatements benadrukt hij zelf dat hij “vooral wil laten zien wie hij is”

Acteur

De homoseksuele acteur kreeg in zijn carrière vaak te horen dat hij niet mannelijk genoeg was. Naar eigen zeggen voelde hij zich pas mannelijk toen hij loeihoge hakken moest aantrekken voor zijn rol als dragqueen in de musical Kinky Boots.

Toen hij zijn Emmy-award ophaalde voor zijn rol in Pose speechte hij: “Het heeft me jaren gekost het vuil uit te spugen dat ik over mezelf heb geleerd, en half geloofde, voordat ik in staat was op deze aarde rond te lopen alsof ik het recht had hier te zijn.”

Een overzicht bij zijn beste statements op de rode loper:

1. Golden Globes (2019)
Porter begon met zijn modestatements tijdens de uitreiking van de Golden Globes in 2019, toen hij een pak met roze cape droeg.

2. Academy Awards (2019)
Tijdens de Oscars gooide hij hoge ogen met een zwart fluwelen tuxedo jurk. 

3. Tony Awards (2019)
Samen met zijn echtgenoot Adam Smith.

Acteur en mode-icoon: dit is Billy Porter en die wil je kennen

5. MET Gala (2019)
Zijn entree bij het MET Gala spant misschien wel de kroon. Toen liet Porter zich door zes mannen (met ontbloot bovenlijf) binnendragen als ‘de Zonnegod’, gehuld in een gouden catsuit met vleugels.

Acteur en mode-icoon: dit is Billy Porter en die wil je kennen

6. Golden Globes (2020)
De acteur koos weer voor een tuxedojurk.

Acteur en mode-icoon: dit is Billy Porter en die wil je kennen

7. Grammy Awards (2020)
Porter maakte indruk met zijn glitterpak met fringes. En natuurlijk die fringes-hoed, die je boven dit artikel ziet.

Acteur en mode-icoon: dit is Billy Porter en die wil je kennen

 

Via: https://www.linda.nl/lekker-kijken/acteur-en-mode-icoon-dit-is-billy-porter-kennen/?fbclid=IwAR2KH6FfayAEzqOwdHEcddGY6jIhzy9Ie0ckb8TsaYHyF5xJ6Zvua1iYgf4