In de nieuwe documentaire Roze Bubbel willen filmmakers Afra Rijkhoff en Marleen Danhof mensen bewust maken van de ongelijkheid waarmee regenbooggezinnen te maken hebben. Steeds meer kinderen groeien op met meer dan twee ouders, zoals in meeroudergezinnen, maar de Nederlandse wet erkent slechts twee wettelijke ouders. Dit is niet alleen onbegrijpelijk voor de kinderen, maar ook pijnlijk, omdat het de relatie met hun ouder(s) negeert. Filmmaker Afra kent deze strijd uit eigen ervaring; ze groeide op met twee moeders, waarvan er één niet vóór de wet bestond tot haar 12e. Dit zet gezinnen onder druk en zorgt ervoor dat ze zich continu moeten aanpassen om volwaardig mee te draaien in de maatschappij.

De conservatieve wind die door Nederland waait, biedt lhbti+’ers steeds minder ruimte om zichzelf te zijn. Hoewel we trots zijn op onze tolerante reputatie, staan we volgens de Rainbow Europe index niet in de top 10 van landen waar mensenrechten voor de lhbti+ gemeenschap goed zijn geregeld. Met name de wetgeving voor regenbooggezinnen laat te wensen over. Veel kinderen hebben meer dan twee ouders, maar ze hebben niet de wettelijke bescherming die daarvoor nodig is. Bijvoorbeeld, als een kind in het ziekenhuis ligt, kan een niet-wettelijke ouder geen informatie krijgen over de gezondheid van hun kind.

Roze Bubbel brengt deze uitdagingen zichtbaar op een liefdevolle manier. We volgen Afra, die opgroeide in een veilige roze bubbel, maar haar wereld op zijn kop zag toen ze hoorde welke obstakels haar ouders moesten overwinnen om een gezin te stichten. Het doet pijn om te zien dat, 30 jaar later, de situatie voor veel meeroudergezinnen nog steeds niet is verbeterd. Afra voelde de drang om de verhalen van deze gezinnen te delen.

De documentaire laat de impact zien van buiten de “standaard” gezinsvorm vallen, met bijzondere aandacht voor Afra en haar moeders, evenals twee andere meeroudergezinnen. Daarnaast komen experts aan het woord, zoals Henny Bos (professor Sexual and Gender Diversity in Youth), Sara Coster (bestuurslid Meer dan Gewenst en kinderwenscoach) en voormalig D66-kamerlid Lisa van Ginneken.

Sara Coster zegt: “Roze Bubbel laat op indringende wijze zien waar regenbooggezinnen tegenaan lopen en bewijst de urgente noodzaak voor goede wetgeving zoals voorgesteld door de Staatscommissie Herijking ouderschap.” De Staatscommissie adviseerde in 2016 unaniem dat er een meerouderschapswet moet komen, maar 8 jaar later is er nog steeds geen adequate wetgeving die deze gezinnen beschermt.

De documentaire heeft als doel om het beeld van lhbti+ gezinnen te veranderen en meer acceptatie te creëren. Afra en Marleen willen benadrukken dat iedere ouder gelijk beschermd moet zijn door de wet, en dat elk kind, ongeacht zijn gezinsvorm, dezelfde bescherming verdient.

Christiaan, een van de vaders in Roze Bubbel, voegt toe: “We vragen niet veel. We willen gewoon dat ons kind, dat met veel liefde is opgevoed, dezelfde bescherming krijgt als ieder ander kind.”

De documentaire gaat op 16 november 2024 in première op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden. Na de eerste vertoning is er een nagesprek met de makers, verzorgd door Queer Factory. Op 30 november is er een vertoning in Forum Groningen, en tussen 19 en 30 maart 2025 draait Roze Bubbel op de Roze Filmdagen in Amsterdam.

Vriendelijke groeten,
Afra Rijkhoff en Marleen Danhof

Meer informatie:
Afra Rijkhoff – Roze Bubbel
Noordelijk Film Festival – Première
Forum Groningen – Vertoning