Op vrijdag 10 december doet zeker een half miljoen scholieren op 2,5 duizend scholen mee aan de twaalfde editie van Paarse Vrijdag, een initiatief van COC’s GSA Netwerk. Er zijn tal van activiteiten, zoals de Paarse Vrijdag Spelshow en de Paarse outfit Reveal Reel challenge.

Op Paarse Vrijdag vieren scholieren seksuele- en genderdiversiteit op school. Ze doen dat door op die dag paarse kleding te dragen en allerlei activiteiten te organiseren die in het teken staan van acceptatie van iedereen, ongeacht wie je bent of op wie je verliefd wordt. Sinds 2020 sluiten ook basisscholen aan.

Spelshow

Hoogtepunt voor basisscholen is dit jaar de Grote Paarse Vrijdag Spelshow. Presentatoren Bappie Kortram en Eline van Gils (bekend van de serie Anne+) presenteren op YouTube een hilarische show waarin twee kinderteams het tegen elkaar opnemen. De boodschap: je mag zijn wie je bent en doen wat je leuk vindt. Of je nou van voetballen houdt of liever in de poppenhoek speelt, en of je nu van glitterjurken houdt, of van grote truien. Verder verspreidt het COC speciale Paarse Vrijdagpakketten voor de basisschool. Daarin zitten voorleesboeken en speciale posters voor in de klas, met gedichten over verliefd worden en jezelf zijn. Ook bevatten de pakketten  kant-en-klare lesbrieven voor de onder-, midden- en  bovenbouw.

Natuurlijk wordt op 10 december ook weer Paarse Vrijdag gevierd op middelbare scholen en mbo’s. In totaal doen er dit jaar zeker duizend mee, zo’n 80 procent van de middelbare scholen in Nederland. Scholieren dragen paarse kleding en organiseren op school tal van activiteiten. Van info-kraampjes en paarse nagellak-studios tot het uitdelen van paarse goodies en het hijsen van de regenboogvlag.

In het Paarse Vrijdagpakket voor middelbare scholen van COC’s GSA Netwerk zitten dit jaar plaktattoos en andere gadgets om er een topdag van te maken. Ook zit er een speciaal GSA Bingo-spel in de pakketten, waarmee leerlingen uitgedaagd worden om er, samen met hun docenten, voor te zorgen dat er bij alle vakken aandacht wordt besteed aan seksuele- en genderdiversiteit.

Quinten Verschure

Quinten Verschure, een van Nederlands’ de populairste Tiktok’ers, deed afgelopen week de aftrap voor de Paarse Vrijdag Reveal Reel-challenge. Daarmee kan je jezelf in een TikTok filmpje naar je paarse outfit transformeren en maak je kans op toffe prijzen. Lees er meer over op het Instagram-account van COC’s GSA Netwerk. Daar vind je ook de laatste updates en tips om mee te doen, want wearing = caring.

Paarse Vrijdag is een initiatief van COC’s GSA Netwerk. GSA staat voor Gender & Sexuality Alliance: een groep scholieren die vindt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, sekse, genderidentiteit of genderexpressie is. Met steun van het COC organiseren de GSA’s het hele jaar door activiteiten op school. Paarse Vrijdag is het jaarlijkse hoogtepunt. COC’s GSA Netwerk groeide de afgelopen jaren stormachtig, van 12 scholen met een GSA in 2009 naar zo’n 1000 middelbare scholen en mbo’s en 1500 basisscholen vandaag.

Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit op school is nog altijd hard nodig. LHBTI-scholieren worden veel vaker gepest dan andere scholieren en soms pesten docenten zelfs mee, zo bleek onlangs weer uit onderzoek van de universiteiten van Utrecht en Groningen. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en 14% van de scholen doet niets om LHBTI-acceptatie te bevorderen, terwijl dat sinds 2012 verlicht is. Zelfmoordcijfers onder LHBTI jongeren liggen bijna vijf keer hoger dan gemiddeld. Paarse Vrijdag wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het ministerie van OCW.

Illustratie – Paarse Vrijdag campagne van COC’s GSA Netwerk

bron: https://www.coc.nl/algemeen/half-miljoen-scholieren-doet-mee-aan-tal-van-paarse-vrijdagactiviteiten