10 maart 2020 LHBT’s worden door de Iraanse overheid systematisch vervolgd. Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie OutRight in een brief aan de Nederlandse regering. Het COC roept staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) opnieuw op om de hoogste beschermingsstatus te geven aan LHBT vluchtelingen uit Iran en de groep in beginsel altijd asiel te geven.

Staatssecretaris Broekers (Asiel) besloot in juli om de beschermingsstatus van LHBT asielzoekers uit Iran in Nederland substantieel te verlagen. De situatie voor LHBT’s in Iran zou volgens haar sterk zijn verbeterd.

OutRight spreekt dat tegen. Volgens de vooraanstaande mensenrechtenorganisatie is de situatie voor LHBT’s in Iran niet verbeterd en wordt de groep door de Iraanse overheid systematisch vervolgd. Dat schreven eerder ook het COC en mensenrechten 6RANG aan staatssecretaris Broekers.

OutRight stelt in hun brief dat LHBT’s in Iran te maken krijgen met aanhoudende discriminatie, intimidatie, gevangenzetting, geweld en willekeurige arrestaties door de Iraanse autoriteiten. Als voorbeeld noemt de organisatie de arrestatie in april 2017 van 30 mannen die verdacht werden van homoseksualiteit. De politie beschoot de mannen, viel ze aan en mishandelde hen.

De Nederlandse regering schreef vorig jaar aan de Tweede Kamer dat in Iran ‘een homoseksueel die […] in elkaar geslagen is en aangifte gaat doen, door de politie geholpen wordt, ongeacht of zijn geaardheid bij hen bekend is of wordt.’ Volgens OutRight is dat ‘verre van de waarheid en niet gebaseerd op enigerlei feiten of bewijs.’ De organisatie schrijft over ‘mishandeling, marteling en verkrachting’ van LHBT’s door de Iraanse politie.

Volgens de Nederlandse regering is er in Iran ‘in het dagelijks leven veel ruimte voor homoseksuelen.’ OutRight schrijft dat er in Iran géén ruimte is voor LHBT’s en dat de groep te maken krijgt met geweld, vervolging, discriminatie, marginalisering en stigma. LHBT’s hebben in Iran ‘een leven zonder waardigheid en zonder kansen om op enige manier deel te nemen aan de Iraanse maatschappij,’ aldus OutRight.

Staatssecretaris Broekers besloot in juli om de bijzondere bescherming van transgender asielzoekers uit Iran geheel op te heffen. Volgens haar zouden er geen bronnen zijn die stellen dat de groep  systematisch achtergesteld wordt. Volgens OutRight, dat een uitgebreid rapport schreef over transgender personen in Iran, krijgt de groep te maken met extreem geweld, arrestaties, gevangenzetting en vervolging. De situatie van trans personen in Iran is volgens de organisatie niet verbeterd.

Iran is één van de vijf landen in de wereld waar de doodstraf staat op homoseksuele handelingen.

OutRight Action International is een van de meest vooraanstaande LHBTI-mensenrechtenorganisaties ter wereld.

Op aandringen van het COC en D66-Kamerlid Maarten Groothuizen laat staatssecretaris Broekers de situatie van LHBT’s in Iran momenteel opnieuw onderzoeken. Het COC wil dat de informatie van OutRight en 6RANG daarbij wordt betrokken en dat LHBT asielzoekers uit Iran in Nederland opnieuw de hoogste beschermingsstatus krijgen.”

[Bron: COC NL – Foto: cover HRW-Iranrapport ‘We Are A Buried Generation’]