Wist je dat we sinds december 2019 een nieuwe nachtburgemeester hebben? Malou Dusseldorp (31) neemt het stokje over van Irene Klein Haneveld en drukt meteen haar eigen stempel op het ambt. “Ik wil er zijn voor jongeren, vrouwen en lhbt’ers. Laten we met zijn allen het nachtleven een stukje veiliger maken”, vertelt ze.

In Gouda hebben we sinds 2015 een nachtburgemeester. Deze onofficiële titel ging naar Irene Klein Haneveld en ze was daarmee de eerste vrouwelijke nachtburgemeester van Nederland. Na vier jaar werd het tijd voor een nieuwe nachtburgemeester en via een verkiezing werd er gezocht naar een geschikte kandidaat. Uiteindelijk kon er gekozen worden tussen drie genomineerden: stadsdichter Pieter Stroop van Renen, Lizette Oudijk van Cafeetje Heeeurlijk en Malou Dusseldorp. Daarmee was Malou zowel de jongste als de onbekendste deelneemster. Toch werd zij met ruim 56 procent van de stemmen verkozen tot de nieuwe nachtburgemeester van Gouda. “Dat kwam voor mij ook als een verrassing”, zegt ze en ze moet lachen.

Geen politieke ambities

De geboren en getogen Goudse is in het dagelijks leven klinisch logopedist bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Ze is geen onbekende in het nachtleven van Gouda en haar vrienden vonden dat ze zich moest opgeven als nachtburgemeester. “Toen ik mij opgaf wist ik niet precies wat de functie zou inhouden, maar het werd uiteindelijk steeds serieuzer. Ik heb geen politieke ambities, maar ik heb wel een mening. Irene heeft het nachtburgemeesterschap op haar eigen manier ingevuld en nu kan ik het ook op mijn eigen manier invulling geven. Ik wil een tool zijn voor mensen die niks te zeggen hebben. Ik wil een brug zijn tussen jong en oud en gemakkelijk en laagdrempelig benaderbaar zijn voor iedereen, met name voor jongeren. Ik zit precies tussen de ouderen en jongeren in, met mijn 31 jaar.”

‘Lhbt moet eerder de norm dan de uitzondering zijn’

Malou wil vooral een stem zijn voor vrouwen en lhbt’ers. “Ik ben zelf feminist en biseksueel. Daar wil ik meer aandacht aangeven in het uitgaansleven. Er zijn genoeg mensen met goeie ideeën en die wil ik een podium bieden. Zo komt er binnenkort een avond met enkel vrouwelijke DJ’s en ben ik bezig met verschillende projecten rondom de veiligheid van vrouwen en lhbt’ers in het uitgaansleven.”

Meer acceptatie

De nieuwe nachtburgemeester mist vooral een plek voor lhbt’ers om uit te gaan in Gouda. “Er worden wel evenementen of speciale avonden gehouden voor lhbt’ers, zoals bijvoorbeeld roze vrijdag bij Cafeetje Heeeurlijk of roze zaterdag, maar deze avonden zijn vaak vrij thematisch en gericht op de meer ‘outgoing’ lhbt’er. Niet iedereen houdt hiervan. De Goudse horeca richt zich voornamelijk op één doelgroep en veel homoseksuele jongeren missen een plek om uit te gaan in Gouda. Acceptatie begint al wanneer je in je jeugd naar een plek kunt gaan waar dit kan. Lhbt moet meer zichtbaar worden en eerder de norm dan de uitzondering zijn.”

‘Ik hou van provoceren’

Volgens Malou wordt er namelijk nog steeds opgelaten gereageerd op lhbt’ers. “Tijdens Kaarsjesavond mocht ik naar de VIP-avond van de gemeente komen. Ik hou van provoceren, dus ik nam mijn date mee – of first lady, zoals ik haar noem – om te kijken hoe er gereageerd zou worden. De meeste mensen gingen er direct vanuit dat zij mijn zus of een vriendin was, in plaats van mijn partner. Het feit dat iedereen hier direct vanuit gaat, zegt al genoeg.”

Lees HIER verder!

Bron: https://indebuurt.nl/gouda/gouwenaars/gouwenaar-van-de-week/nachtburgemeester-gouda~93384/