Als laatste provincie in Nederland hijst ook Fryslân de regenboogvlag, als expliciete steun voor de LHBTI-gemeenschap. In de Fryslân DOK ‘Ús Rainbow Warrior’ de strijd van televisiemaker Sipke Jan Bousema om de politiek zover te krijgen.

Op 27 mei stemden 30 van de 43 Friese statenleden vóór de motie om de regenboogvlag te hijsen op Coming Out Day. Een overwinning voor Sipke Jan Bousema, die er achter de schermen lang strijd voor heeft geleverd. In 2016 al had Fryslân een van de eerste ‘regenboogprovincies’ kunnen worden. Maar toen vonden de grote partijen dat Artikel 1 van de Grondwet de gelijke behandeling van iedereen genoeg borgt, en dat vlaggen voor speciale groepen juist níet gewenst is.

In de Valentijnsspecial van het programma ‘First Dates’ vertelt een geëmotioneerde Sipke Jan wat die afwijzing met hem doet. Zijn ouders reageerden destijds heel goed op zijn coming out, en zij hebben hem altijd gesteund.

In de Fryslân DOK ‘Ús Rainbow Warrior’ vertelt Sipke Jan in zijn ouderlijk huis in het kleine dorpje Wyns over de paradox van het ‘anders maar niet anders’ zijn. Dat hij nu als BN’er niet veel tegenwind ervaart, maar dat jongens en meisjes in de provincie wel behoefte hebben aan zichtbare steun. De cijfers over pesterijen en zelfs suïcide maken dat pijnlijk duidelijk. Documentairemaker Annet Huisman volgt Sipke Jan ook in het bewerken van de politiek. En terwijl er op het provinciehuis gepraat en gepraat wordt, wacht de praktijk niet langer: bij voetbalclubs Drachtster Boys en Be Quick Dokkum gaat de regenboogvlag in top, om uit te stralen dat voetbal voor iedereen is.

Fryslân DOK: ‘Ús Rainbow Warrior’ Zaterdag 20 juni, 15.30 uur, NPO2 (met Nederlandse ondertiteling, herhaling 21 juni 13.10 uur) Zondag 21 juni, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)

 

Maker foto: Koen van Weel