Drie jaar geleden introduceerde de gemeente Rotterdam de StopApp voor smartphones, die zich vooral richtte op seksuele straatintimidatie van vrouwen. Maar ook Rotterdamse lhbti’ers kunnen melding doen via de app.

De gemeente wil met een nieuwe campagne lhbti’ers erop wijzen dat ook zij meldingen van straatintimidatie kunnen doen in de StopApp. Het doel is het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van deze doelgroep te vergroten en hen niet als slachtoffer neer te zetten.

Gebruikers van de app kunnen zowel een anonieme melding maken als hun gegevens achterlaten. In het laatste geval kunnen zij in een toelichting op hun melding aangeven of zij behoefte hebben aan ondersteuning. Ook krijgen ze dan een terugkoppeling van wat er met de melding gebeurt.

In de melding kun je aangeven of de intimidatie bijvoorbeeld vanuit een auto gebeurt, of het naroepen, sissen of intimideren betreft, of bijvoorbeeld een handtastelijke taxichauffeur.

De StopApp is een van de maatregelen die Rotterdam neemt om acceptatie van lhbti’ers in de stad te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat Rotterdamse lhbti’ers hun gedrag nog te vaak aanpassen omdat ze zich niet veilig voelen. Dat geldt met name voor transgenders en mensen die in drag naar feesten gaan.

De komende weken zullen overal in de stad posters te zien zijn om reclame te maken voor de app. Op die manier kan in kaart worden gebracht op welke plekken mensen veel worden lastig gevallen, zodat handhavers hier op in gezet kunnen worden, en moeten daders in beeld komen.

Het moet er ook voor zorgen dat homo’s, lesbiennes en mensen met een andere geaardheid kracht voelen om voor zichzelf op te komen en te zeggen: wat mij overkomt is niet normaal en moet niet worden geaccepteerd. Het gaat bij deze groep vaak om agressiviteit waar ze mee te maken krijgen. Ze worden veroordeeld om wie ze zijn.

Ook heel veel trans-mensen worden slachtoffer van seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting.

Voor een groot deel werkt de gemeente samen met de stad. Partners zijn onder meer Radar, Donadaria, Rotterdam Pride, COC en The Hang-out 010.

Aanbevelingen voor politie, openbaar vervoer en de taxibranche worden met deze partijen gedeeld.

Met name de taxibranche heeft, zeker sinds de recente verkrachting van een transmeisje door een taxichauffeur in het centrum van Utrecht, veel belang bij een app waarmee grensoverschrijdend gedrag van chauffeurs kan worden gemeld.

StopApp downloaden

De StopApp downloaden kan voor Apple via de App Store en voor Android via Google Play.”

 

Bron: https://www.gaysite.nl/actueel/2020/03/rotterdaml-lanceert-app-tegen-geweld