De stad Utrecht gaat geen poging doen de EuroPride binnen te halen. Het Europese festival dat in het teken staat van homoseksualiteit en seksuele diversiteit, is te groot voor de organisatie van de Utrechtse Canal Pride. Dat heeft wethouder Voortman de gemeenteraad laten weten. 

Een aantal politieke partijen vroeg de wethouder na te gaan of de jaarlijkse EuroPride in Utrecht kan worden gehouden. De gemeente zou samen met  Utrecht Canal Pride, die jaarlijks een botenparade op de Oudegracht houdt, kunnen optrekken.

Volgens Voortman heeft de organisatie van het evenement te veel voeten in de aarde. De gemeente kan niet zelfstandig een zogenaamd bid doen bij de organisatie die het evenement toewijst. Een verzoek moet door Utrecht Canal Pride worden gedaan. Die heeft laten weten dat niet te zien zitten.

 

Meerdere dagen

 

De tijd om een voorstel in te dienen is kort en vergt veel van de lokale organisatie. ,,Het evenement beslaat niet één dag, zoals de huidige pride, maar meerdere dagen, meestal zo’n tien.’’ De voorbereidingen en kosten die de EuroPride met zich meebrengen komen boven op die van de jaarlijkse botenparade. Ondanks veel inzet en enthousiasme bij de Utrechtse organisatie is dit niet haalbaar, aldus de wethouder.

Rotterdam doet wel een poging het evenement binnen te halen. De gemeente schaarde zich vorig jaar al achter de lobby van Pride Rotterdam om de EuroPride in 2023 te organiseren.”

 

Bron: https://www.ad.nl/utrecht/utrecht-laat-europees-homo-evenement-schieten~a7e45c8c/?fbclid=IwAR3TXLQA9v6koGxpSCL_Z6uLc0sps11NiT9H0fPyUiR_dTAieTDeaMQtaFg