”Het voetbal zou meer oog moeten hebben voor homoseksuelen. Dat geluid is donderdag te horen bij een bijeenkomst in het Cambuurstadion. Vertegenwoordigers van de KNVB en verschillende clubs uit Fryslân waren bij het evenement dat georganiseerd werd door COC, Tûmba en BV Sport. “Het is eigenlijk een historische middag”, zegt gespreksleider Sipke Jan Bousema.

De naam van de middag was ‘Voetbal is voor iedereen’. Lang is in de voetbalwereld gezegd dat discriminatie daar niet speelt, maar dat blijkt heel anders te liggen. En clubs hebben hebben er veel behoefte aan om het daarover te hebben. “We hadden het over discriminatie in de breedste zin van het woord”, zegt Bousema. “Religie, seksuele aard en culturele achtergrond.” Volgens Bousema is het de eerste keer dat de voetbalwereld het daar zo over heeft.

Hoe kunnen we dit verbeteren?

“Vier jaar geleden hadden we niet kunnen denken dat we hier vandaag zo zouden staan met allemaal amateurclubs die de vraag hadden hoe we dit kunnen verbeteren.” Er waren clubs bij uit onder andere Berltsum, Drachten, Blije, Hallum en Heerenveen. “Allemaal wilden ze weten wat ze kunnen doen. Want je kunt niet zeggen dat homoseksualiteit bij de clubs niet speelt.”

“We hebben het gehad over zichtbare en onzichtbare discriminatie. Mensen voelen zich soms niet veilig bij de club, terwijl de club dat wel heel graag wil. Ze willen er voor iedereen zijn, maar hoe?” Er zijn ook al mogelijke oplossingen genoemd. “Openheid is wel heel belangrijk. Dus moet je zorgen voor een vertrouwenspersoon. Zeg aan het begin van het seizoen, bijvoorbeeld met een groot bord: we hebben respect voor iedereen, waarbij het niet uitmaakt wat voor kleur, achtergrond of seksuele aard je hebt.”

Trainer Foppe de Haan was er duidelijk over: “Hartstikke prima, zo’n meeting. De scheidsrechter is altijd de pineut, je moet van grote kwaliteit zijn als je wilt blijven scheidsrechteren. Als club moet er een visie worden uitgedragen: dit willen we en als je daar niet aan mee wilt doen, dan hebben wij een probleem.”

‘Er zijn veel meer Thijssen’

Het verhaal van Thijs Smeenk maakte veel indruk. “Tot mijn vijftiende heb ik gevoetbald, en dat heb ik pas weer opgepakt toen ik dertig jaar was. De pauze van vijftien jaar was vanwege mijn geaardheid. Toen ik zo’n dertien jaar was kwam ik er achter dat ik op jongens val. Toen was het nog geen groot probleem, maar later in de pubertijd werd het lastiger. Veel gesprekken in de kleedkamer en op het veld gingen die kant op. Ik dacht ik kan het mezelf makkelijker maken door te stoppen met voetballen”, vertelde Smeenk.

“Later zeiden mensen dat het geen probleem meer is, en toen ben ik teruggekomen. Nu geef ik workshops, want er zijn veel meer Thijssen. En mensen die door voetballen maar hun mond dichthouden”, geeft Smeenk aan. “Dat jongens stoppen met voetballen omdat ze homo zijn, dat heb ik nooit geweten. Daar moet je toch wat beter om denken”, zegt Rein Spoelstra van VV Buitenpost.”

Klik hier voor het radio en film fragment!

 

Bron: https://www.omropfryslan.nl/nieuws/936096-voetbalclubs-praten-over-acceptatie-openheid-heel-belangrijk