”Zwitserland heeft zondag in een referendum ingestemd met een wet die het strafbaar maakt om iemand te discrimineren op basis van hun seksuele voorkeur of identiteit. 62 procent van de stemmers steunde de wet volgens de eerste resultaten, melden lokale media.

Het wordt ook verboden om tegen deze groep haat te zaaien en om diensten te weigeren vanwege de seksuele voorkeur van een klant.

De wet werd eind 2018 al aangenomen door het Zwitserse parlement, maar tegenstanders wilden de maatregel via een referendum tegenhouden. Ze haalden genoeg handtekeningen op voor een referendum. Een meerderheid stemde tijdens dit referendum dus voor het strafbaar maken van homofobie.

Tegenstanders, waaronder de rechts-populistische partij SVP, beweerden dat mensen uit de lhbti-gemeenschap al genoeg bescherming krijgen en dat de nieuwe wet daardoor overbodig zou zijn. Ook menen ze dat de wet de vrijheid van meningsuiting inperkt. SVP is de grootste partij van Zwitserland. Alle andere grote partijen in het land steunden de lhbti-wet wel.

In Zwitserland worden regelmatig referenda gehouden. De uitkomsten daarvan zijn in dat land bindend.”

 

Bron: https://www.nu.nl/buitenland/6029518/zwitserland-stemt-via-referendum-in-met-nieuwe-lhbti-wet.html