Het Noordelijk Film Festival komt er weer aan! Met dit jaar 6 films met een LHBTI+ thema! Voor tickets kun je hier terecht.

In 2019 viert het Noordelijk Film Festival zijn 40e editie! Van 6 tot 10 november is de culturele stad Leeuwarden de avontuurlijke en opwindende ontmoetingsplaats van filmliefhebbers, filmmakers en verhalen uit heel Europa, maar vooral uit het noorden. Met meer dan 150 films in vijf dagen en 20 tot 25 duizend bezoeken per jaar, is het een van de grootste en oudste regionale filmfestivals in Nederland. Het festival vertoont boeiende speelfilms, intrigerende documentaires en bijzondere arthousefilms, maar er zijn ook speciale premières, internationale gasten, korte films, retrospectieven, live muziek, leuke feesten en een buitengewone sfeer.

 

Agenda met films met een LHBTI+ thema of LHBTI+ rollen:

  • Mevrouw Faber (7 november om 18:00): Begin jaren tachtig trouwt de stoere trucker Harm met het verlegen plattelandsmeisje Siepie. Na dertig jaar huwelijk vertelt Harm haar dat hij vrouw wil worden. Dat is slikken voor Siepie. Niet alleen omdat ze haar man dan zal kwijtraken, maar ook omdat ze bang is voor geroddel in hun kleine Friese dorp. Toch geeft ze Harm de ruimte om openlijk als Harriette te gaan leven.

 

  • Ég (onderdeel van het blok Northern Criss Cross, 7 november om 19:30, 8 november om 22:15 en 9 november om 19:45): Svanur is een jonge transgender die op het IJslandse platteland woont. Op zoek naar de vrijheid om zichzelf te zijn, reist Svanur naar de stad voor een afspraak met een arts om het geslachtsveranderingsproces te starten. Wanneer het interview niet verloopt zoals Svanur had gehoopt, overtuigt een vriend hen ervan het heft in eigen handen te nemen. Hoewel eerst aarzelend, besluit Svanur dat het tijd is om naar huis terug te keren en te stoppen met het verbergen van hun ware zelf.

 

  • X&Y (8 november om 19:15 en 9 november om 19:30): De controversiële filmmaker en kunstenares Anna Odell start een experiment waarin ze de hedendaagse rollen van mannen en vrouwen in de maatschappij betwist. Wekenlang gaat ze op een speciaal hiervoor gebouwde set samenwonen met een berucht mannelijk icoon, Zweeds acteur Mikael Persbrandt. Ze nodigt ook zeven Scandinavische topacteurs uit om met hen samen te wonen en verschillende alter-ego’s van haarzelf en Mikael te vertolken. Dit bizarre spel heeft slechts één regel: zolang ze op de set zijn, mag niemand uit zijn rol stappen. Vol overgave begint de groep aan het experiment, dat al snel leidt tot conflicten en komische, absurde en emotionele situaties waarin Trine Dyrholm, Jens Albinus, Vera Vitali, Shanti Roney, Sofie Gråbøl en Thure Lindhardt continu in hun rol moeten blijven.

 

  • Swoon (8 november om 11:30 en 9 november om 14:00): Op een boerenbedrijf op het Friese platteland verzorgt Gjalt vol overgave zijn vrouw, die lijdt aan een agressieve vorm van dementie. Met het definitieve afscheid nabij voelt Gjalts liefde voor Anke sterker dan ooit. (zit een klein roze randje in met een bijrol, de broer van de hoofdpersoon is homoseksueel)

 

  • Barn (6 november om 12:45, 8 november om 11:00 en 9 november om 13:45): Tijdens de schoolpauze veroorzaakt de 13-jarige Lykke, dochter van een parlementslid, de dood van haar klasgenoot Jamie, zoon van een populistische rechtse politicus. Schooldirectrice Liv moet met haar team van docenten, waaronder haar eigen broer, en de betrokken ouders de oorzaak achterhalen van het ongeluk, terwijl ze elk een manier proberen te vinden om deze dramatische gebeurtenis te verwerken. Een ingewikkeld proces wat bemoeilijkt wordt door beschuldigingen, speculaties, geheime liefdes en tegengestelde versies van wat er is gebeurd.

 

  • Aniara (7 november om 21:45 en 9 november om 21:45): De aarde is niet langer bewoonbaar en de mens is onderweg naar een nieuw thuis op Mars. Aniara is één van de vertrekkende ruimteschepen, maar raakt door brokstukken onderweg onherstelbaar beschadigd. Het schip zweeft machteloos uit koers en zowel de bemanning als passagiers worstelen met de realiteit van hun lot. Aan boord van het schip werkt bemanningslid Mimaroben met een bijzondere installatie waarin mensen idyllische herinneringen aan de aarde kunnen herbeleven. Als alle hoop en het gezonde verstand aan boord verdwijnt, wordt de druk op Mimaroben steeds groter omdat zij met haar installatie de enige is die de krankzinnigheid en dodelijke depressie wat op afstand kan houden.