Op maandag 4 juni a.s. wordt bij het COC, Zaailand 94A te Leeuwarden een info-avond gehouden over PrEP. De avond begint om 20:00 u (inloop vanaf 19:30u).

Lees hier onze korte antwoorden op de meest gestelde vragen over PrEP.

Wat is PrEP?

PrEP betekent het slikken van medicijnen om te voorkomen dat je hiv oploopt. De afkorting staat voor pre-expositieprofylaxe. PrEP is een pil waarin twee medicijnen zitten: emtricitabine en tenofovir. Deze medicijnen voorkomen dat hiv zich in je afweercellen vermenigvuldigt.

Voor wie is PrEP bedoeld?

PrEP is bedoeld voor hiv-negatieve mensen, die een groter risico lopen op hiv. In Nederland zijn dit vooral mannen die seks hebben met mannen. PrEP is niet voor iedereen geschikt. Je moet een goede nierfunctie hebben. En je moet je in staat zijn om de pillen volgens het schema te slikken. Verder moet je regelmatig medische controles laten doen.

Hoeveel bescherming biedt PrEP tegen hiv?

PrEP biedt zeer goede bescherming tegen hiv, zolang je de pillen op de juiste momenten slikt. Alleen dan is er voldoende hoeveelheid PrEP in je lichaam aanwezig. De bescherming bij dagelijks gebruik en bij gebruik rondom de seks ligt rond de 96%.  PrEP beschermt alleen tegen hiv, niet tegen andere soa’s.

Is PrEP veilig?

Ja, de medicijnen waaruit PrEP bestaat zijn veilig. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam. Bij 1 op de 100 mensen treedt verminderde botdichtheid op. Eén op de 200 krijgt nierfunctieproblemen, die een reden zijn om met PrEP te stoppen. Lichte bijwerkingen komen wat vaker voor. Eén op de 10 krijgt hoofdpijn, misselijkheid of maagproblemen. Deze bijwerkingen gaan binnen twee weken over.

Is PrEP verantwoord?

Ja, mensen die PrEP slikken nemen hun verantwoordelijkheid. Ze willen zich zo goed mogelijk tegen hiv beschermen. Ook worden ze regelmatig op hiv en andere soa’s getest. Hiermee wordt voorkomen dat ze hiv of andere soa’s doorgeven aan hun sekspartners. PrEP biedt geen bescherming tegen andere soa’s. Daarom blijft condoomgebruik bij anale seks altijd het advies.

Kan je toch hiv oplopen als je PrEP slikt?

Als je PrEP goed slikt, dan is het risico op hiv buitengewoon klein. Maar PrEP biedt geen 100% bescherming. Zo had iemand kort voordat hij met PrEP begon hiv opgelopen. Eén persoon kreeg zo veel hiv binnen dat PrEP de virusdeeltjes niet in zijn hele lichaam kon tegenhouden. Een andere persoon kreeg hiv binnen dat resistent was tegen de medicijnen in PrEP.

Wat is het verschil tussen PEP en PrEP?

PEP en PrEP zijn allebei manieren om met medicijnen hiv te voorkomen. Het verschil is dat je PEP neemt nadat je risico hebt gelopen op hiv (post-expositieveprofylaxe). PEP moet je binnen liefst 2 uur en uiterlijk 72 uur na risicovolle seks starten, via de GGD of de eerste hulp. PEP is een kuur van 28 dagen met drie hiv-medicijnen. PrEP slik je juist voordat je mogelijk risico loopt op hiv.

Wat is het verschil tussen PrEP en hiv-behandeling?

PrEP bevat twee medicijnen die voorkomen dat hiv zich in je lichaam nestelt. Hiv-behandeling bestaat standaard uit drie hiv-remmers. Deze voorkomen op verschillende manieren dat hiv zich in het lichaam verspreidt. Als je hiv hebt, zijn twee medicijnen niet voldoende. PrEP is niet voldoende voor hiv-behandeling, . Het is daarom heel belangrijk dat je voorafgaande en tijdens PrEP-gebruik getest wordt op hiv.