Regenboogvlag in Friesland

Wappert de Friese vlag echt voor iedereen?

Een aparte regenboogvlag hijsen voor gays en transgenders is niet nodig, vindt de provincie Friesland. De homogemeenschap is het daar niet mee eens.

Karin de Mik, Dagblad TROUW; 31 augustus 2019, 1:00

Als enige is Friesland geen regenboogprovincie.  Een meerderheid in de Provinciale Staten voelt er niet voor, zo ook de Friese gedeputeerde Avine Fokkens. Als VVD-Statenlid bracht ze de discussie in 2016 op gang. “Waarom deze groep apart zetten? Homo-zijn is toch heel gewoon? Dan kun je ook een vlag hijsen voor andere minderheidsgroepen.”

De Friese vlag wappert elke dag voor iedereen, vindt ze. “Sinds kort hangt in het provinciehuis een plakkaat met de tekst van artikel 1 van de Grondwet. Zo laten we zien dat wij als provincie iedere dag voor iedereen staan.” Een regenboogvlag benadrukt dat homoseksualiteit afwijkend is. “Dat beeld willen we niet in stand houden.”

Drenthe eerste regenboogprovincie

Drenthe werd in 2016 de eerste ­regenboogprovincie van Nederland. GroenLinks-Statenlid Henk Nijmeijer nam het initiatief; hij vond dat Drenthe op de bres moest springen voor de sociale acceptatie van lhbti’ers. De ­regenboogvlag is een symbool, vindt Nijmeijer. “Maar wel een belangrijk symbool. We hijsen hem hier op ­bepaalde dagen op het provinciehuis. Als teken dat lhbti’ers erbij horen.”  Na Drenthe werden alle provincies, behalve Friesland, regenboog­provincie. Er zijn ook 53 regenboog­gemeenten, waarvan twee Friese: Leeuwarden en Súdwest-Fryslân.

Nijmeijer kent de argumenten van Friesland wel. “Ik moet erom lachen. lhbti’ers zijn heel divers. En vaak niet als zodanig herkenbaar. Ze moeten weten dat ze gehoord worden.” Helaas is homoseksualiteit nog steeds een ­issue en is beleid broodnodig om het onderwerp onder de aandacht te brengen, vindt hij. Het gaat vooral om ­gedragsverandering van hetero’s. “Zij moeten de sociale acceptatie regelen.”

De Friese tv-programmamaker Sipke Jan Bousema schrok ervan dat de Friesland weigert regenboogprovincie te zijn. “Emancipatie begint met zichtbaarheid”, herhaalt hij vaak, buiten in de tuin van zijn huis in Wyns. “Zichtbaar en hoorbaar zijn is zo belangrijk. Mensen met een andere seksuele voorkeur of identiteit moeten zich in Friesland welkom en veilig voelen. De regenboogvlag is daarvan het symbool. Je laat als provincie zien dat je voor seksuele diversiteit staat en dat je de groep lhbti’ers beschermt.”

Niet-hetero’s worden weggemoffeld

Bousema vindt het kwalijk dat iedereen in Friesland die niet hetero is, nu wordt ‘weggemoffeld’. “Ja, onder een brede algemene diversiteitsnoemer. Dat doet pijn.” Ook COC Fryslân ziet de regenboogvlag als expliciete erkenning voor de lhbti-gemeenschap. De belangenorganisatie spreekt tegen dat homozijn geen issue meer is in de provincie.

Bousema herkent dat. Op Fokkens’ argument dat homo-zijn ‘heel gewoon’ is in Friesland, reageert hij fel. “Dat is gedacht vanuit de heteronorm. Zo van: ik zie geen problemen, dus zijn ze er niet. Ik ken twee homostellen die uit een Fries dorp zijn weggepest. Dus hoezo gewoon?”

Volgens Statenlid Fokkens voorkomt een regenboogvlag hijsen niet dat homo’s worden weggepest. “Daar zijn wetgeving en beleid voor nodig.” Binnenkort gaat ze met Bousema om tafel. Bousema ‘wil een brug slaan’. “Zodat ze de noodzaak om regenboogprovincie te zijn beter begrijpt.”

Bron & lees verder: dagblad Trouw, 310819.